Romanesti

O romanca in Franta

Ziua Romaniei m-a prins la noua adresa. M-am luat cu traitul si aproape c-am uitat in ce zi suntem. Adica…stiam ca-i luni, ca doar m-am trezit devreme si am impartit un dulce cu Pacificatorul, dar nu-mi era clara data zilei, cum nu prea mai folosesc informatia asta de ceva vreme.

Intamplator, insa, am deschis FB dimineata si m-au lovit zeci de oameni hiper nationalisti, cu mesaje si poze demonstrative. Asa ca mi-am amintit. In secunda doi mi-am dat seama ca reactia mea nu este foarte diferita de cea de anul trecut, cand eram o romanca in Romania. Tara este aceeasi, oamenii sunt la fel ca si anul trecut, facem lucrurile fix la fel si traim zi cu zi in acelasi mod.

Nu mi-e rusine sa spun de fiecare data cand sunt intrebata ca accentul meu este romanesc. Si ii indemn si pe ceilalti romani cunoscuti aici sa faca acelasi lucru, pentru ca sunt oameni frumosi si placuti, asa cum nu ne percep inca francezii ca am putea fi noi, romanii. Dar, in acelasi timp, ma uit la ei, la francezi, si vad cat mai avem de lucru. Din fericire exista oameni care sunt constienti de asta si fac ceea ce pot pentru a schimba lucrurile. Pentru ca da, totul porneste de la individ.

Haideti sa nu ne mai fie rusine ca suntem romani, sa facem o imagine buna, sa nu mai aruncam gunoaiele pe strada, sa fim mai civilizati in trafic, sa fim mai amabili cu ceilalti, sa-i respectam mai mult pe cei din jurul nostru, sa luptam pentru drepturile noastre, sa ne lasam copiii liberi si creativi… Lista-i lunga, pentru ca sunt multe de facut. Dar sunt sigura ca putem. Atata doar sa ne apucam de treaba.

La multi ani, dragi romani! Sa ne vedem la anul mai frumosi si cu un pas mai aproape de o Romanie mai buna.

Intamplator, ieri cantam Treceti batalioane romane Carpatii… dupa care Desteapta-te, romane! Intamplator…

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s