Romanesti

Un roman intre francezi

Nu sariti la beregata, ca n-am poze de impartit inca. Sunt pe drum si in proces de prelucrare, asa ca mai putintica rabdare, dragii mei.

Despre altceva voiam sa va spun azi. Ieri a fost un atac terorist la Paris. Au fost ucisi 12 oameni nevinovati, doar pentru ca erau caricaturisti, jurnalisti sau politisti. Reactia francezilor a fost uimitoare si unitara! Mesajul care s-a propagat cu viteza luminii, “Je suis Charlie” reprezinta exact ceea ce simt francezii. Pentru ei faptul ca un francez a fost omorat este ca si cum ei insisi ar fi fost omorati. Mesajul spune exact asta: ar putea fi oricare dintre noi! Oricare dintre noi poate fi urmatorul!

In doar cateva ore in toata tara oamenii au iesit in strada. In Toulouse au fost vreo 10.000… Toti cu un stilou in mana sau mesajul Je suis Charlie pe o hartie sau pe telefon. Aproape toti prietenii mei francezi au mesajul in loc de poza de profil. Se discuta foarte intens despre asta. Oamenii sunt porniti si nu stiu cum va evolua situatia.

Faptul ca au fost omorati jurnalisti este o amenintare la libertatea de exprimare iar pentru un francez asa ceva este de neacceptat (unii romani probabil ca nu inteleg ideea, pentru ca noi tacem si nu reactionam la nimic). Recunosc ca nici eu nu pot intelege pe de-a-ntregul ce simte Olivier fata de acest eveniment, pentru ca am alta baza de principii si conceptii cetatenesti. Dar, desi nu inteleg in totalitate, ii sustin in totalitate. Ii admir pentru cat sunt de uniti si pentru cum isi apara drepturile. Invat de la ei in fiecare zi, cand merg cu autobuzul sau cu metroul, cand sunt printre ei pe strada sau intr-un bar…

Astazi toata tara a avut 1 minut de liniste, in care nimeni nu a lucrat si toate gandurile au fost indreptate spre victimele atentatului. Din proprie initiativa, pentru niste oameni pe care nu ii cunosteau personal, dar care erau francezi, ca si ei.

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s